28 Ağustos 2024

KALE AKADEMİ EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR

 

T.C.

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN ÖĞRETİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ  KALE AKADEMİ YAYGIN EĞİTİM PROJESİ UYGULAMA YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

MADDE 1 – Bu Uygulama Yönergesinin amacı; Kırıkkale Üniversitesi Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından sunulan “Kale Akademi Yaygın Eğitim Projesi

Dersleri”nin açılması, tasarımı, yürütülmesi ve değerlendirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

 

Kapsam

MADDE 2 – Bu Uygulama Yönergesi, Kale Akademi platformu kapsamında yürütülecek olan derslere ilişkin hükümleri kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3 – Bu Uygulama Yönergesi, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3’üncü ve 12’nci maddelerine, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim

Kurumları Teşkilatı Kanunu’nun 5’inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – Bu Uygulama Yönergesinde geçen;

(1) Kale Akademi Ders Danışmanı: Kale Akademi’de açılan dersin öğretim elemanına teknik ve pedagojik destek vermek amacıyla görevlendirilen öğretim elemanını, 

(2) Kale Akademi Ders Komisyonu: Ders önerilerini değerlendiren kurulu

(3) Kale Akademi Ders Tasarlama ve Yürütme Belgesi: Kale Akademi’de görevlendirildiği eş zamanlı veya eş zamansız ders kapsamında kendisinden beklenen sorumlulukları yerine getiren öğretim elemanına dijital olarak gönderilen Rektör tarafından imzalanmış belgeyi

(4) Ders: Açık ve uzaktan öğrenme yoluyla yürütülen belirli bir alanda kişisel gelişim ve kariyer odaklı ve kısa süreli

(5) Ders Tamamlama Belgesi: döneminde gerçekleştiren katılımcılara dijital olarak gönderilen Rektör tarafından imzalanmış belgeyi, 

(6) Eş Zamanlı Ders: Eğitim Öğretim Döneminde katılımcıların önceden belirlenmiş tarih aralıklarında dersin öğretim elemanı ile çevrimiçi iletişim kurabildikleri ders türünü,

(7) Eş Zamansız Ders: Katılımcıların ders içeriklerine diledikleri zaman erişebildikleri ve kendi kendilerine öğrenme gerçekleştirebildikleri ders türünü,

Rektör: Kırıkkale Üniversitesi Rektörünü, (13) 

Rektörlük: Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğünü,

(14)  Üniversite: Kırıkkale Üniversitesini ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM Kale Akademi Ders Açma Süreci

 

Başvuru Usulü

MADDE 5 – (1) Kale Akademi dersinin açılması için Kale Akademi Ders Öneri Formu (EK-1) doldurularak komisyonun belirttiği şekilde başvuru yapılır.

(2) Kale Akademi Ders Öneri Formunda; dersi açacak öğretim elemanının adı soyadı, akademik birimi (fakülte/yüksekokul/ meslek yüksekokulu), uzmanlık alanı, iletişim bilgileri, konu ile ilgili deneyimi; dersin adı, süresi, tanımı, hedef kitlesi; haftalık gerçekleştirilecek etkinlikler ve kullanılacak malzeme türü bilgisi belirtilir.

Kale Akademi Ders Komisyonu

MADDE 6 – (1) Kale Akademi Ders Komisyonu Müdür, Müdür Yardımcısı ve oluşur.

(2) Kale Akademi Ders Komisyonu’nda yer alacak üyeler, Üniversitenin tam zamanlı öğretim elemanları arasından Müdür’ün teklifi ile Rektör tarafından 2 yıl süreyle atanır ve görev süresi biten üye aynı usulle yeniden atanabilir. veya en az 6 ay süreyle izinli olan üyenin üyeliği kendiliğinden sona erer. Herhangi bir nedenle boşalan üyelik için, aynı usulle yeni üye seçilir.

(2) Kale Akademi Ders Komisyonu,

a)  Eş zamanlı ders dönemlerinin belirlenmesinden ve takvimin oluşturulmasından,

b) Kale Akademi Ders Öneri Değerlendirme Formu (EK-2) ve Ders İçerik Şablonu (EK-3) doğrultusunda ders açılma başvurularının değerlendirilmesinden,

c)  Öğretim elemanının sunduğu Öğretim Elemanı Ders Tasarlama ve Yürütme Belgesi (EK-4) doğrultusunda dersleri Eş Zamanlı Ders Süreç Değerlendirme Formu (EK-5) veya Eş Zamansız Ders Süreç Değerlendirme Formuna (EK-6) göre değerlendirilmesinden,

ç) Öğretim elemanının sunduğu Kale Akademi Ders Danışmanlığı Belgesi (EK-7) doğrultusunda ders danışmanlığının değerlendirilmesinden,

d) Öğretim elemanının sunduğu Kale Akademi Ders Güncelleme Durum Raporu (EK-8) doğrultusunda dersin güncellenmesinin değerlendirilmesinden sorumludur.

Başvurunun Kabulü ve Değerlendirilmesi

MADDE 7 – (1) Kale Akademi Ders Komisyonu tarafından Kale Akademi Ders Öneri

Değerlendirme Formu (EK-2) doğrultusunda ders önerileri değerlendirilir.

Kale Akademi Dersleri ve Ders Malzemelerinin Telif Hakkı Sözleşmesi

MADDE 9 ‒ Görevlendirilen öğretim elemanı tarafından Kale Akademi Dersleri ve Ders Malzemelerinin Telif Hakkı Sözleşmesi ve Taahhütname (EK-9) belgesi imzalanır.

Öğretim Elemanı Ders Tasarlama ve Yürütme Belgesi

MADDE 10 – (1) Öğretim elemanı Kale Akademi’de görevlendirildiği dersi tamamladığında EK-

4’te yer alan Öğretim Elemanı Ders Tasarlama ve Yürütme Belgesi’ni, komisyonun belirttiği yöntemle Kale Akademi Komisyonuna ilettiklerinde, yürüttükleri derse yönelik  Ders Tasarlama ve Yürütme Belgesi alabilirler. Öğretim elemanı aldığı Kale Akademi Ders

Tasarlama ve Yürütme Belgesini Kırıkkale Üniversitesi Akademik Yükseltme ve Atanma Kriterleri kapsamında kullanabilir.

(2) Öğretim elemanına Kale Akademi’de görevlendirildiği ders kapsamında dersi açtığı dönemlere yönelik ayrı ders tasarlama ve yürütme belgesi düzenlenir. Bu nedenle öğretim elemanı her dönem sonunda yürüttüğü dersine ilişkin EK-4’te yer alan Öğretim Elemanı Ders Tasarlama ve Yürütme Belgesi’ni Kale Akademi komisyonuna komisyonun belirttiği yöntemle iletmelidir.

(2)   (3) Eş zamanlı derslerin Ders Tasarlama ve Yürütme Belgesi, dersin açıldığı dönemin sonunda Kale Akademi Ders Komisyonu’nun “Eş Zamanlı Ders Süreç Değerlendirme Formu” (EK-5) kapsamında yaptığı olumlu değerlendirmesi sonucunda verilir. 

(3)   Eş zamansız derslerin Ders Tasarlama ve Yürütme Belgesi, dersin kabul almasından en az 2 ay sonra Kale Akademi Ders Komisyonu’nun “Eş Zamansız Ders Süreç Değerlendirme Formu”

(EK-6) kapsamında yaptığı olumlu değerlendirmesi sonucunda verilir. Eş zamansız olarak açılan aynı ders için en fazla bir başvuru kabul edilir.

(4)   Kale Akademi Ders Tasarlama ve Yürütme Belgesi alan öğretim elemanları Kale Akademi’de açılması uygun bulunan farklı dersler için Kale Akademi Komisyonu tarafından Kale Akademi Ders Danışmanı olarak görevlendirilebilir. 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Kale Akademi Ders Tasarlama ve Yürütme Süreci

 

Ders Danışmanlarının Atanması ve Danışmanın Görevleri

MADDE 11 – (1) Kale Akademi ders danışmanı Kale Akademi Ders Komisyonu tarafından

Kırıkkale Üniversitesi Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezinde görevli olan veya en az bir Kale Akademi dersi tasarlamış ve tamamlamış olan öğretim elemanları arasından seçilir ve görevlendirilir.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Kale Akademi Ders Tasarlama ve Yürütme Süreci

 

Ders Danışmanlarının Atanması ve Danışmanın Görevleri

MADDE 11 – (1) Kale Akademi ders danışmanı Kale Akademi Ders Komisyonu tarafından Kırıkkale Üniversitesi Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezinde görevli olan veya en az bir Kale Akademi dersi tasarlamış ve tamamlamış olan öğretim elemanları arasından seçilir ve görevlendirilir. 

(2)    Kale Akademi ders danışmanları;

            a)                  Derslerin tasarımı ve yürütülmesi sürecinde dersin öğretim elemanının ihtiyaç duyduğu desteğin sağlanmasında ve

            b)                  Eğitim Öğretim Dönemi öncesinde derslerin kontrol edilmesi ve varsa eksiklerin giderilmesi konusunda öğretim elemanı ile iletişim kurulmasında görevlidir.

 

Ders Malzemelerinin Hazırlanması ve Dersin Yürütülmesi

MADDE 12 – Görevlendirilen öğretim elemanı tarafından hazırlanan dersler, en az 4 hafta süreli ve katılımcıların toplamda en az 25 ders saati iş yükü (1 AKTS Kredisi) harcamasını gerektirecek şekilde tasarlanır. 

 

MADDE 13 ‒ Derste yer alacak duyurular ve ders malzemeleri “Ders İçerik Şablonu” (EK-3) doğrultusunda hazırlanarak komisyonun belirttiği yöntemle komisyona iletilir.

 

MADDE 14 ‒ Öğrenme Yönetim Sisteminde oluşturulan ilgili dersin içeriklerinin sisteme girilmesi, düzenlenmesi, varsa hataların giderilmesi öğretim elemanının sorumluluğundadır.

 

Eş Zamanlı Dersin Tasarlanması ve Yürütülmesi

MADDE 15 – (1) Eş zamanlı derste yer alacak duyurular ve ders malzemeleri derse görevlendirilen öğretim elemanı tarafından sisteme haftalık olarak girilir ve düzenlenir.

(2)  Öğretim elemanı derse ilişkin uyum haftasını planlamak ve sisteme yüklemekle sorumludur.

(3)  Öğretim elemanı ders izlencesini sisteme ilk hafta yüklemekle sorumludur.

(4)  Öğretim elemanı her hafta düzenli olarak haftanın konusu ile ilgili en az 30 dakikalık canlı ders planlanmasından ve ders kayıtlarının paylaşılmasından sorumludur.

(2)                Öğretim elemanları, dersin tamamlandığı tarihten itibaren en geç yedi gün sonra belge almaya hak kazananların listesini Kale Akademi komisyonuna komisyonun belirlediği yöntemle iletmekle yükümlüdür.

 

MADDE 17 ‒ Rektör tarafından imzalanan dijital Ders Tamamlama Belgesi, dersleri başarıyla tamamlayan katılımcılara gönderilir.

 

Eş Zamansız Dersin Tasarlanması ve Yürütülmesi

MADDE 18 – (1) Eş zamansız derste yer alacak duyurular ve ders malzemeleri derse görevlendirilen öğretim elemanı tarafından sisteme girilir ve düzenlenir.

(2)   Öğretim elemanı eş zamansız ders kapsamında dersin süresi boyunca katılımcılara sunulacak olan tüm ders materyallerini ders açma onayı alındıktan sonra en geç 30 gün içinde sisteme eksiksiz girmiş ve düzenlemiş olmalıdır. 

(3)   Kale Akademi ders komisyonuna sunulmuş olan ders içerik şablonuna uygun bir şekilde eş zamansız ders tasarımına ilişkin etkinlik (sınav, forum vb.) ve ders materyalleri (video anlatım, sunum notu, bilgi notu vb.) sisteme girilmemiş olması durumunda dersin açılması iptal edilir.

(4)   Öğretim elemanı eş zamansız ders kapsamında dersin süresi boyunca her haftaya yönelik, haftanın konusunu ders notu, ders sunusu, video anlatımı vb. seçeneklerinden en az birini kullanarak katılımcıların erişimine sunmaktan sorumludur.

(5)   Dersin konusu ile ilgili ders dönemi süresince en az 1 kısa sınav (çoktan seçmeli ve doğruyanlış vb. sorularından oluşan) uygulaması yüklemekle sorumludur.

(6)   Öğretim elemanı eş zamansız ders kapsamında katılımcılara geri bildirim vermekle yükümlü değildir.

(7)   Öğretim elemanı eş zamansız derslere katılan katılımcılara ilişkin bir değerlendirme yapmakla yükümlü değildir.

 

Dersin Güncellenmesi

MADDE 19 ‒ Dersin öğretim elemanı Eğitim Öğretim Dönemleri dışında, belirlenen kalite standartları doğrultusunda ders malzemelerini kontrol etmek ve gerekli düzeltme, düzenleme, güncellemeleri yapmakla ve Kale Akademi Ders Güncelleme Durum Raporunu (EK-8), her ders dönemi sonunda doldurarak komisyonun belirttiği şekilde komisyona iletilmekle yükümlüdür. 

 

MADDE 20 ‒ Kale Akademi Ders Öneri Formu (EK-1), Kale Akademi Ders Öneri Değerlendirme Formu (EK-2), Ders İçerik Şablonu (EK-3), Öğretim Elemanı Ders Tasarlama ve Yürütme Belgesi

(EK-4), Eş Zamanlı Ders Süreç Değerlendirme Formu (EK-5), Eş Zamansız Ders Süreç Değerlendirme Formu (EK-6), Kale Akademi Ders Danışmanlığı Belgesi (EK-7), Kale Akademi Ders Güncelleme Durum Raporu (EK-8) ve Kale Akademi Dersleri ve Ders Malzemelerinin Telif Hakkı Sözleşmesi ve Taahhütname (EK-9) Kale Akademi Ders Komisyonu tarafından gerekli görüldüğü takdirde güncellenebilir.

 

 

 

MADDE 21 ‒ Kale Akademi Ders Komisyonu gerektiğinde sunulan bir dersin kapatılması veya bir öğretim elemanının sunduğu eş zamanlı dersin herhangi bir öğretim elemanının sorumluluğunda olmadan eş zamansız ders olarak yürütülmesi konusunda karar verebilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler Yönergede Düzenlenmeyen Hususlar

MADDE 22 – Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.

 

Yürürlük

MADDE 23 ‒ Bu Yönerge, Kırıkkale Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 24 ‒ Bu Yönerge hükümlerini Kırıkkale Üniversitesi Rektörü yürütür.


 

MADDE 21 ‒ Kale Akademi Ders Komisyonu gerektiğinde sunulan bir dersin kapatılması veya bir öğretim elemanının sunduğu eş zamanlı dersin herhangi bir öğretim elemanının sorumluluğunda olmadan eş zamansız ders olarak yürütülmesi konusunda karar verebilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler Yönergede Düzenlenmeyen Hususlar

MADDE 22 – Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.

 

Yürürlük

MADDE 23 ‒ Bu Yönerge, Kırıkkale Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 24 ‒ Bu Yönerge hükümlerini Kırıkkale Üniversitesi Rektörü yürütür.